Bramboráky patří mezi nejoblíbenější české pochoutky, ale jejich příprava na pánvi plné oleje není zrovna nejzdravější. Co kdybychom vám řekli, že existuje způsob, jak si je užít bez zbytečného tuku a přitom si zachovat jejich skvělou chuť? Odpověď je jednoduchá – toustovač! Přinášíme vám recept, který vám usnadní život a překvapí i zapřisáhlé milovníky tradiční verze.

Jak na bramboráky v toustovači

Celý proces vám nezabere víc než 20 minut a vystačí pro dvě osoby. Začněte tím, že oloupete čtyři středně velké brambory. Pokud máte po ruce rané brambory, stačí je důkladně omýt, případně můžete využít speciální drsné rukavice, které vám práci usnadní. Poté je nastrouhejte nahrubo – klasickým struhadlem nebo s pomocí kuchyňského robotu.

Nasypané do mísy je doplňte o jednu najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Pokud chcete chuť oživit, přidejte také nastrouhanou mrkev, celer nebo kedlubnu. Nakonec směs zakápněte čtyřmi lžícemi oleje, který pomůže ingrediencím lépe se propojit.

Zdroj: Pixabay

Tajemství dokonale ochuceného těsta

Než se pustíte do pečení, zapněte toustovač a nechte ho nahřát. Mezitím je čas na koření. Základem je samozřejmě sůl, ale můžete si pohrát i s chutěmi. Česneková sůl, mletá paprika, majoránka nebo tymián dodají bramborákům skvělou vůni i chuť. Skvělou volbou je také směs na americké brambory nebo grilovací koření – každá varianta přinese trochu jiný zážitek.

Dobře promíchanou směs rozprostřete na teflonovou nebo keramickou desku toustovače, zarovnejte a přiklopte. Pečte přibližně deset minut, ale občas lehce nadzvedněte víko a zkontrolujte, jestli už mají krásně zlatavou barvu. I když tento způsob trvá o něco déle než smažení na pánvi, výsledkem jsou lehčí, méně mastné bramboráky, které si zamilují i zastánci zdravější stravy.

S čím podávat bramboráky z toustovače?

Tyhle netradiční bramboráky si vychutnáte jen tak samotné, ale skvěle chutnají i se zakysanou smetanou nebo jogurtovým dipem s bylinkami. Děti si je pravděpodobně vyžádají s kečupem, což je taky zajímavá varianta. Pokud chcete něco sytějšího, můžete je servírovat jako přílohu k masu nebo je doplnit čerstvým zeleninovým salátem.

Bramboráky v toustovači jsou geniálně jednoduché a překvapivě chutné. Jakmile je jednou vyzkoušíte, možná už nikdy nebudete chtít stát u pánve s rozpáleným olejem. Tak co, pustíte se do experimentování?

Leave A Reply